Kirándulások a nyugati határon

Mit érdemes csinálni ha Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén töltünk egy hosszú hétvégét. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány természatjáró és ókoturisztikai lehetőséget. Ha személygépkocsival utazik számos kikapcsolódási lehetőséget is beleilleszthet a hétvégéjébe. Esetleg próbálja ki az üzemanyagkártyákat, a gondolan utazáshoz. Bővebb információt itt találhat. Szállásokat a nagyobb városokban érdemes keresni.

Természetjárás

A természetjárás főként a Soproni-hegységben népszerű, de vannak hagyományai a Pannonhalmi-dombság vagy a Szigetköz és a Hanság bizonyos területein is. Jelzett turistaútvonalak legsűrűbben a Soproni-hegységben találhatóak.

Jelentős vonzerők

  • Soproni hegység
  • Szigetköz
  • Hanság
  • Pannonhalmi-dombság

Ökoturimus

Az ökoturizmus feltételei –táji, természeti adottságok, világörökségi cím miatt – elsősorban a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén adottak. A nemzeti park területén az egyéni és a csoportos látogatók  számára az ökoturizmus számos formája kínálkozik: természetjárás, természetfotózás, kerékpározás, madárfigyelés, kenutúrák, tanösvények látogatása, természetvédelmi táborok stb. A nemzeti park túravezetőivel, előzetes bejelentkezéssel, számos olyan fokozottan védett területre is eljuthatnak a természet iránt érdeklődők, amelyek az egyéni látogatók előtt zárva vannak. Emellett a Pannonhalmi, a Soproni és a Szigetközi Tájvédelmi Körzet ökoturisztikai vonzereje érdemel említést.

Kiemelkedő ökoturisztikai vonzerők

  • Fertő-Hanság Nemzeti Park

Lovasturizmus

A lovasturizmus fejlődőben van a megyében, több mint 10 településen működik lovasiskola, mely a fokozatosan bővülő külföldi és belföldi vendégkörre épül. Emellett a több településen is van lovaglási lehetőség, továbbá különféle lovasrendezvények, díjugrató és fogathajtó versenyek is megrendezésre kerülnek.

Lovas rendezvények

  • Kóny – Fogathajtó verseny
  • Mosonmagyaróvár – Lajta-Kaiser Kupa Nemzetközi Díjugratóverseny