Híd vagy fogimplantátum fogpótlásra?

A hiányzó fogak pótlására – a bölcsességfogak kivételével – a lehető leghamarabb időt kell szánni, ugyanis a hosszú ideig tartó foghiány komoly problémákat okozhat, mint például a rossz táplálkozás, amely gyomorpanaszokat eredményezhet. A teljes protézis – vagy csak részleges – sok embert zavar, akárcsak a híd. Ilyen esetekben megfelelő alternatívaként szolgál a fogimplantátum alkalmazása, vagyis a fogbeültetés.

fog implantátum

A fogimplantátum ára függ a probléma mértékétől, súlyosságától, így a probléma kialakulásának kezdeti szakaszában forduljon szakemberhez a páciens, hogy a nagyobb fájdalmakat, valamint a költséges beavatkozásokat elkerülje.

Kik kaphatnak implantátumot?

Magyarországon minden 18. életévét betöltött, egészséges beteg kaphat fogimplantátumot.

Szájhigiénia a fogászati implantáció után

A fogimplantáció után kiemelt figyelmet kell fordítani a rendszeres fog- és szájápolásra, hogy a fogimplantátum hosszú élettartalmú legyen. Ennek kihagyása az implantátum elvesztéséhez vezethet.

Helyes fog-, és szájápolás:

  • fogkőtisztítás végeztetése félévente javasolt
  • dohányzás mellőzése
  • naponta minimum kétszer szükséges fogat mosni
  • heti egyszer Listerine-nel vagy Chlorhexameddel öblögetni
  • cukros ételek fogyasztását lehetőleg kerüljék
  • a legfontosabb pedig, hogy félévente kontrollvizsgálat szükséges, valamint a fogorvos utasításainak betartása!

fog implantátum

Híd vagy fogimplantátum fogpótlásra?

A fogimplantáció egy kíméletes szájsebészeti eljárás – bár műtétről van szó – amelyet helyi érzéstelenítésben végeznek el. A fogimplantátum az elvesztett fogak pótlását segíti elő. A hagyományos hídnál a foghiányt két vagy több pillér hidalja át, ellenben az implantációval, amely során más fogak „segítségére” nincs szükség, hiszen a korona megtartásához egy implantátumot ültetnek be, amely csavar formájú, de titánból készült. Természetesen vannak olyan esetek, amikor a megfelelő választás inkább a hídpótlás. Ilyen eset lehet az implantációt kizáró ok, mint például az immunrendszeri betegségek, elhanyagolt szájhigiénia, nem kezelt diabétesz, daganatos betegségek, bizonyos krónikus fertőző betegségek, vagy a vér- és vérképzőszervi betegségek. (A dohányzást is ide lehet sorolni, bár nem kizáró ok, azonban a siker esélyét jelentősen csökkentheti)

A fogimplantátum anyaga, avagy a különleges titán

50 évvel ezelőtt egy svéd professzor fedezte fel, hogy a titán alapú fémlemez egy igazán különleges tulajdonsággal rendelkezik, mégpedig a csontot arra ösztönzi, hogy a felszínére nőjön. Azóta a titán igen sikeres „karriert” futott be, ugyanis törött csontok egyesítésére, csípőprotézisek, és nyilván a fog implantációknál is előszeretettel alkalmazzák. A titán – amit az elmúlt időszak bizonyított – nem okoz károsodást a szervezetben.