Gyula – a történelmi fürdőváros

Gyula – a történelmi fürdőváros

A gyulai Várfürdő az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros parkjában található, mely ma természetvédelmi terület. A lenyűgöző szépségű parkban 300 évnél öregebb kocsányos tölgyek, 50 fajta örökzöld és 200 fajta lombhullató fa és cserje bűvöli el a látogatókat. A buja és gondozott növénytársulásnak köszönhetően a fürdő parkjának különleges mikroklímája van. Gyula szülötte, a híres zeneszerző Erkel Ferenc az Almásy család közeli jóbarátja volt. Erkel a nyarak nagy részét Gyulán töltötte. A kastélypark árnyékot adó fái alatt írta nagy művét a Bánk bánt. A legenda szerint egy mezei juhar volt Erkel kedvenc fája, melynek elkorhadt törzse a mai napig megtekinthető a parkban.

Gyula városában már 1518-ban építettek egy fürdőt, amit a törökök továbbfejlesztettek. Ez a XVII. században többször is leégett, fürdő céljára nem is építették újjá. A városnak új gőzfürdőt 1887-ben építettek, de már az 1930-as években képtelen volt a megnövekedett igényeket ellátni. Ekkor felvetődött egy új fürdő építésének a gondolata. A város akkori vezetői igen jó érzékkel már akkor a fürdő mai területét szemelték ki, és tartották a legalkalmasabbnak. Azonban a magántulajdonban lévő ingatlant nem tudta a város megszerezni. Az 1950-es évek közepére az elavult gőzfürdő annyira tönkrement, hogy a város bezáratta, de így a gyulaiak fürdő nélkül maradtak. Az 50-es évek végére azonban már sikerült megszerezni a kiszemelt területet, ahol 1959-ben fúrták az első kutat, és építették meg az első medencét. Azóta folyamatosan bővül a fürdő strand- és gyógymedencékkel, olimpiai méretű versenyuszodával, gyermeklubickolókkal, gyógyászati részleggel, szaunavilággal. A Várfürdőt az egészségügyi miniszter 1970-ben gyógyfürdővé nyilvánította. Ma már az ország egyik legszebb fürdőjeként tartják számon.

Gyula városa az Alföld dél-keleti részén, a Fehér-Körös bal partján található, közvetlenül a román határ mellett. Elhelyezkedésére jellemző, hogy Magyarország legmélyebben fekvő területén, nyolcvannyolc méter tengerszint feletti magasságban, sík vidéken fekszik.

A Fehér- és a Fekete-Körös Magyarország legtisztább vizű folyói közé tartoznak; az itt található folyópartok, erdők – amelyeket mára védett területekké minősítettek – különösen szépek. Maga a város sok parkjával, műemlékével, valamint hangulatos utcáival, és nem utolsó sorban világhírű fürdőváros-jellegével jelentős turisztikai szereppel bír a békési kistérségben.
Forrás: termalfurdok.com, itthon.hu

További cikkek a termálfürdők világából
Világraszóló gyógyhelyek és fürdők: séta a hazai gyógyfürdők világában
Évezredes fürdőkultúra: Utazzunk az időben és ismerjük meg a gyógyfürdőinket!
Hajdúsági fürdők: gyógyfürdők, termálfürdők Hajdú-Bihar megyében
Fürdők Magyarországon: Zsóry Gyógy- és Strandfürdő