Gyökérkezelés, avagy az utolsó lehetőség, hogy megmentsük fogunkat

A baktériumok a fogszuvasodás során, vagy egyéb úton bekerülhetnek a fogbél karmájába, ahol is gyulladásos folyamatot okozhatnak, majd ez a későbbiek folyamán hevesebb fogfájában mutatkozik meg. Amennyiben már az első panaszok jelentkezésekor felkeressük fogorvosunkat, akár elkerülhetjük a gyökérkezelést, a foghúzás kellemetlenségét.

Amennyiben ez nem történik meg, a fájós, vagy elhalt fogat ki kell húzni, azonban vissza már nem nő, így pótolni kell valamilyen formában, különben a szomszédos fogak bedőlnek az üres területre. Abban az esetben, ha már több fog is hiányzik, a megmaradt fogak túl fognak terhelődni, így értéktelenné válnak rágás szempontjából. Anyagilag a híd vagy implantátummal történő fog pótlása sokkal drágább, mint a gyökérkezelés.

gyökérkezelés

Napjainkban a fogbél eltávolítása teljesen fájdalommentes is lehet (abban az esetben, ha már teljesen elhalt), de amennyiben gyulladt állapotban van a megfelelő érzéstelenítéssel is minimális fájdalom jelentkezik.

Mi a gyökérkezelés menete?

Helyi érzéstelenítést követően a fogorvos eltávolítja a szuvasodást, és behatol a fogbélkamrába. Megkeresik a gyökércsatornákat, majd az elhalt, gyulladt fogbelet eltávolítják, majd a gennyi és a baktériumok távozására lehetőséget biztosítanak. A gyökércsatorna hosszát röntgen segítségével mérik be, majd egy speciális gyökértűkkel feltágítja a megfelelő hossznak. Ezt követően ideiglenes gyökértöméssel lezárják, majd ideiglenes tömést tesznek rá.

Néhány hét elteltével eltávolításra kerül az ideiglenes gyökértömés, a gyökércsatornákat a bemért hossznak megfelelően végleges gyökértöméssel töltik ki.

A gyökértömést követően egy enyhe gyulladás alakulhat ki, amely ugyan minimális panasszal járhat, de néhány nap alatt lezajlik. A gyökértömött fogat betömik a megmaradt foganyag figyelembevételével, vagy akár koronát is készíthetnek rá. További érdekességeket találhat az Ectoderma honlapján.

Érdekes olvasnivalók

Fontos információk műfogsort viselőknek
Foghúzás, avagy mentsük meg, ami menthető!
Mikor van szükség gyökérkezelésre?