Energetikai tanúsítvány: az egyforma lakások tanúsítása

A társasházak esetében az azonos elhelyezkedésű/fekvésű lakások esetében a tanúsítványok természetesen ugyanazt a végeredményt fogják hozni, azonban a látszólagos egyezés nem jelent tényleges egyezést is. Más pl. egy alápincézett épület földszinti lakása és más ugyanannak a háznak a lapostető alatti legfelső szinti lakásának az energiafelhasználása, hővesztesége. További részletek az Újbuda Stúdió hivatalos weblapján.

Ugyanúgy nem mindegy, hogy saroklakást vagy közbenső lakást vizsgálunk, az eltérés lehet akár egy kategória is. Ez különösen igaz pl. a panellakásokra, ahol a rossz külső hőszigetelés miatt a szélső vagy a legfelső lakások sokkal kedvezőtlenebb besorolást fognak kapni, mint közbenső társaik.

A lakótelepek esetén, ahol valóban nagyon sok az egyforma lakás, elképzelhető, hogy valamilyen központi akarat következtében egyszerre, tipizálva készíttetik majd el a tanúsítványokat akár az önkormányzat, akár a távfűtő szolgáltató, akár pl. maga a társasház közössége. Az egy lakásra jutó költség így töredéke lehet annak, mintha mindenki maga csináltatná meg, ha el akarná adni a lakását.

Az energiatanúsítvány végeredménye

A számítások végén, egy adott épületet a szerint minősít, hogy az adott épület funkcióra előírt, megengedhető energiamennyiséghez képest mennyit „fogyaszt”, százalékos arányban meghatározva. Ha 100 százaléknál több, akkor nyilván rosszabb, ha kisebb, akkor értelemszerűen jobb, vagyis kedvezőbb lesz a besorolás. Az energiatanúsítvány tervezett kategóriái:

A* < 50% Különösen energiatakarékos
A < 60% Energiatakarékos
B 61%-90% Követelménynél jobb
C 91%-100% Követelménynek megfelelő
D 101%-120% Követelményt megközelítő
E 121%-150% Átlagosnál jobb
F 151%-190% Átlagos
G 191%-251% Átlagost megközelítő
H 251%-340% Gyenge
I 341% < Rossz

A jogalkotók gondolva a tulajdonosok „érzékenyebb lelkivilágára” láthatóan igyekeztek igencsak udvarias nevű kategóriákat megfogalmazni, így a határértéknél 3 kategóriával rosszabb épületek esetében is csak „Átlagos” a kategória neve. Ez egyben sajnos azt is jelenti, hogy ma Mo-on ez tekinthető valóban átlagos(an rossz)nak. Eredetileg csak A-I kategóriák lettek volna, de a hírek szerint a készház gyártók nyomására bekerül az A* kategória is.

Hasznos írások:

Az energiatanúsítvány érvényessége
Energetikai auditálás
Új rendelet tervezet az energetikai tanúsításról
A lakosság többsége uniós támogatásból és nem hitelből oldaná meg otthona energetikai korszerűsítését