Eladásra szánt lakásépítésre is igénybe vehető a növekedési hitelprogram

A jegybank úgy módosította a növekedési hitelprogramot (nhp), hogy nemcsak bérbeadásra, hanem eladásra szánt lakóparki lakásokra is kiterjesztette hitelfelvétel lehetőségét – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója, a napi.hu gazdasági portál által rendezett ingatlan konferencián szerdán Budapesten.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: használt lakópark is vásárolható nhp-hitelből, de csak bérbeadásra. Zöld lakóingatlanok építésére a kivitelező cégek forgóeszköz hitelhez, míg az ingatlan üzemeltetők beruházási hitelhez is juthatnak.

A növekedési hitelprogramból eddig 43 milliárd forinthoz jutottak az építőipari és 62 milliárdhoz az ingatlanos cégek – ismertette az adatokat az ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy ez a 105 milliárd forint azonban alacsony a két ágazat nemzetgazdasági súlyához képest.  Az építőiparba jutott hitelek 67 százalékából lett új beruházás, a maradék részt fordították a társaságok hiteleik kiváltására.

Nagy Márton úgy vélte, hogy 2013-ban és 2014-ben együttesen, a bruttó hazai termék (GDP) 4-4,5 százalékos növekedésének a fele származott az nhp-ból, illetve a kamatcsökkentésből. A jegybank célja az, hogy csak fokozatosan vezeti ki a piacról a növekedési hitelprogramot, olyan ütemben, ahogyan a helyét át tudják venni a banki hitelek.

Az nhp+ programot pedig úgy jellemezte az ügyvezető igazgató, hogy az elsősorban új beruházásra fordítható, és a hitelezés kockázatának a felét átvállalja a jegybank.   Megemlítette Nagy Márton a 193 ezer bedőlt lakáshitelt is. Ezeket 30 százalékos diszkonttal értékesítik, de csak korlátozott mennyiségben vihetők piacra.