Befejezés előtt a fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakítása

A fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításának utolsó lépcsője az ágazati közreműködő szervezetek minisztériumokba integrálása, ezzel a lépéssel fejeződik be a tavaly augusztusban megkezdett folyamat. A Magyar Közlönyben múlt pénteken megjelent kormányhatározat szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma látja el április 15-étől a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, a Közlekedés Operatív Program, a Környezet és Energia Operatív Program, valamint a Társadalmi Megújulás Operatív Program és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatainak kezelésével kapcsolatos, jelenleg közreműködő szervezetek útján végzett feladatokat.

A Miniszterelnökség írásos válaszában hangsúlyozta: a fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításának eredményeképpen minden tárca teljes feladat- és felelősségi köre tisztázódott az általa koordinált operatív programok végrehajtásával kapcsolatosan. Ezt követően csak a tárcák hatékonyságától függ az uniós források felhasználásával összefüggő feladatok teljesítése. Az átalakítás hozzájárul a felelősségi körök egyszerűsítéséhez, egy operatív programhoz egy végrehajtó szervezet tartozik majd.

A Miniszterelnökség válasza szerint minden minisztérium számít a beolvadó közreműködő szervezetekben dolgozók munkájára. A minisztériumokon belüli létszámváltozásról még nincsenek pontos adatok, mert a március 15-ig elkészülő ütemterv alapján indul az átalakítás.

A kormányhatározat szerint a közreműködő szervezeti feladatokat ellátó gazdasági társaságok munkatársainak a 2013. évre nem fizetnek ki bónuszt, jutalmat. A kormány határozott szándéka az intézményrendszeren belüli bérek egységesítése – közölte a Miniszterelnökség.

Közölték, a munkatársak kemény munkát végeztek az elmúlt években, de számtalan kihívás áll még előttük, hiszen csak 2015 végén zárják a 2007-2013 közötti fejlesztési periódus pénzügyi elszámolásait. A várakozások szerint valóban forrásvesztés nélkül zárul majd ez az időszak, ami megteremtheti az alapját bármilyen jutalom kifizetésének – fogalmaznak.