A vidékfejlesztési program pályázatait az ősszel írhatják ki

Várhatóan az ősszel írják ki a vidékfejlesztési program 1250 milliárd forintos keretére a pályázatokat, amelyek egyik legfontosabb része az élelmiszer-feldolgozók támogatása lesz – mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken, a Zala megyei Kilimánban.

Mezei Dávid Csaba az eddig kizárólag almatermesztéssel foglalkozó Golden Garden Invest Kft. újonnan épített gyümölcslégyártó részlegének avatásán beszélt arról, hogy a kormányzati célkitűzés szerint a mezőgazdasági kivitelben 20 százalék alá kell csökkennie a feldolgozás nélküli alapanyag arányának 2020-ra.
Az elmúlt évek alatt a korábbi 40 százalékról mára 30 százalékra csökkent az arány úgy, hogy a mezőgazdasági export közben bővült, tavaly már meghaladta a 8 milliárd eurót – emelte ki a helyettes államtitkár.
A minél magasabb feldolgozottsági arány nemcsak a nemzetgazdaság bevételei szempontjából fontos, de ennek révén lehet új munkahelyeket is teremteni. Az élelmiszeripari alapanyagok feldolgozására az 1250 milliárdból 200 milliárd forint jut majd a vidékfejlesztési programban – jelezte a helyettes államtitkár.
Hozzátette, hogy a pályázatokkal elsősorban a mikro- és kisvállalkozókat kívánják támogatni, közülük is azokat, akik az elsődleges feldolgozottságú termékek előállításával foglalkoznak.
A 2004 óta működő, tavaly átlagosan 25 embert foglalkoztató, 91,5 millió forintos árbevételű, tavaly 19 millió forintos adózás utáni veszteséget elszámoló zalai vállalkozás mostanáig a nem közvetlenül fogyasztásra szánt almát külön értékesítette. Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az avatáson elmondta: a Leader-program jóvoltából, 32 millió forintos támogatással alakították ki azt a gyümölcsfeldolgozó részleget, amelynek révén az ipari almát már nem kell eladni, abból gyümölcslevet készítenek.
Emlékeztetett arra, hogy tavaly jelentős krízis volt a magyarországi almaértékesítésben, de a mostani kilimáni beruházás azt is jelzi, hogy vannak még tartalékok, lehetőségek. Hangsúlyozta továbbá: a feldolgozással nő a nemzeti össztermék, illetve a munkahelyek száma is bővül.