A digitalizáció jegyében nyílt művészeti kiállítás Bécsben

Magyar képzőművészek részvételével, a digitalizáció jegyében nyílt meg a Qualysmart elnevezésű művészeti kiállítás Bécsben csütörtökön.

Oros Péter, a Qualysoft-csoport vezérigazgatója megnyitó beszédében kiemelte: a kiállítás azt akarja bemutatni, hogy a művészet és a digitális technológiák miképpen hatnak egymásra és hogyan inspirálhatják egymást. A vezérigazgató a sajtó képviselőinek rávilágított: a nemzetközi kiállítássorozatot a korábbi években egy-egy tematika alapján építették fel, a művészeti alkotások a Duna és a Duna-menti országok történelmét vagy éppen az űrkutatás tudományát mutatták be.
M. Pálfy magyar származású osztrák művésznő, Ördög Noémi Magyarországon és Ausztriában alkotó művész, Zászkalicky Ágnes orgona- és festőművész és A. Nagy Gábor Berlinben élő magyar festőművész alkotásai digitális platformon, nagyfelbontású kijelzőkön is megtekinthetők. A fiatal művészeket felkaroló tárlaton bemutatkoznak továbbá osztrák és bolgár művészek is.
Mindegyik alkotó eltérő eszközökkel ábrázolja a digitális világ és a művészet összekapcsolódását: az osztrák képzőművész, Daque QR-kódokkal látta el képeit, így azok plusz információt hordoznak az okostelefont használó látogatóknak, Christian Foidl osztrák alkotó festményein pedig azt ábrázolja, hogy miképpen változtatta meg az okostelefonok használata a mindennapokat.
A kilenc kiállító művészt nemzetközi kurátorcsapat választotta ki, Méhes Márton kulturális menedzsernek, a bécsi Collegium Hungaricum korábbi vezetőjének és Ursula Tuczkának, a bécsi Metropolitain Art Club igazgatójának irányításával. Méhes Márton a megnyitón elmondta: a tárlat, amely a digitális jelenlét izgalmas voltát mutatja be, a mai kor leképeződése.
Az osztrák alapítású, de erős magyar háttérrel rendelkező Qualysoft informatikai tanácsadó cég által alapított és szervezett kiállítás egy éven át tekinthető meg Bécsben, az ENSZ-központhoz közel lévő Saturn Tower irodaházban, előzetes egyeztetés alapján, akár tárlatvezetéssel is.